3. Bli en entusiast

Personligen är jag ingen utpräglat positiv tänkare. Jag är lite för mycket realist för det. Däremot är jag en entusiast. Det är skillnad. Med andra ord begär jag inte att du ska vara glad varje stund, se fram emot varje stund och tro positivt om allt. För egen del är jag mycket kritisk till politiska beslut kring skolan och mycket av skolans organisation och traditioner.

Det jag däremot kan begära av dig, och som dina elever kan begära av dig, är att du agerar som en sann entusiast när du möter din grupp. Du visar att du tycker om ditt yrke och ditt uppdrag. Du visar att du tycker att det du gör är viktigt. Du visar ett positivt kroppsspråk och med ord och gester visar du att det du ska berätta är intressant, spännande, viktigt – eller alla tre saker samtidigt!

Entusiasm hör ihop med dina attityder och ditt förhållningssätt till det du gör. Det är mycket svårt att vara en respekterad ledare (och du har ett ledarskapsyrke, ber jag att få påminna om) om du inte visar entusiasm för det du gör. Du tycker, helt enkelt, att ni ska göra en intressant resa tillsammans. Det syns på dig. Det hörs på dig. Det kommuniceras till eleverna och även till deras föräldrar.

Jag har stor respekt för hinder, problem och andra omständigheter som kan försvåra. Det jag vänligen ber dig göra är att samla kraft och gå in i mötet och visa entusiasm för det du gör!

 • ”Jag har sett fram emot detta pass därför att vi ska …”
 • ”Detta tycker jag är intressant eftersom …”
 • ”Nu ska jag berätta om någonting ni aldrig har hört förut.”
 • ”Jag fattade inte detta själv när jag gick i skolan, men nu så …”
 • ”När ni förstår det vi ska gå igenom idag kommer nya världar att öppnas.”
 • ”Jag har verkligen sett fram emot att mötas igen.”

Lite väl gulligt? Kanske det. Men prova på motsatsen:

 • ”Jag tycker inte heller att detta tema är särskilt kul eller intressant.”
 • ”Vi får se hur det går denna gång.”
 • ”Förra gången vi sågs var det oroligt och jobbigt. Så kan vi inte ha det.”
 • ”Gruppen jag hade förra året tyckte detta var mycket svårt.”
 • ”Jag märker att det är många av er som har svårt att hänga med.”
 • ”Räknar ni också dagarna fram till jullovet?”
 • Vad tycker du är allra mest intressant och fascinerande med ditt yrkesval och de ämnen eller färdigheter du lär ut?

Vad tycker du är allra mest intressant och fascinerande med ditt yrkesval och de ämnen eller färdigheter du lär ut?

Från boken Fyrtio minuter, hundratals beslut. gothiafortbildning.se. Om de hundratals beslut som nya och erfarna pedagoger fattar under varje lektion.