Fortbildningseffekt 2 – ”Trevligt” är en del av problemet

Hyr en guru! I femtio år har jag levt som någon slags guru inom pedagogiken, skrivit böcker och rest landet runt som expert inom området pedagogik och ledarskap både för skolan och näringslivet.

Det är trevligt! Men det är det som är problemet. Men det är det som är problemet. Trevligt är ju trevligt, men det löser sällan akuta eller långsiktiga utmaningar inom en organisation. Jag klagar inte. Jag lever på att föreläsa och sälja böcker och jag är ofta rolig, praktisk och seriös i en bra blandning. Dessutom tycker folk att jag har mycket vettigt att säga och ger exempel på det man kan pröva dagen därpå. Jag klagar inte på mitt liv som fortbildare. Inte alls.

Men med åren har jag sett att trevligt inte räcker till. Få ledningsgrupper ställer krav på mig. Få ledningsgrupper konkretiserar något resultat de hoppas på. Få ledningsgrupper har en långsiktig plan för sina fortbildningsinsatser. Det händer i princip aldrig att ledningsgruppen följer upp med mig. Men, visst, det har varit en trevlig dag att ha den där Steinberg på plats.

Jag har heller inga planer på att lägga av. Men jag är innerligt trött på att så lite händer som ett resultat av mina insatser. Det är ett av mina motiv bakom ”Fortbildningseffekt”.

© John Steinberg, en trevlig föreläsare inom pedagogik och ledarskap 😊. Min erfarenhet och helhetssyn på fortbildning kan du läsa om i PDF-boken, ”Fortbildningshandboken”, som jag skrev för några år sedan. Ladda ner gratis via länken: https://steinberg.se/avsnitt/fortbildningshandboken-pdf-bok/  Flera av de teman som behandlas i dessa inlägg behandlas även där, men här har jag betonat vad som kan bli bättre och ger exempel från flera verksamheter, inte bara skolan.

Foto: Unsplash – _photo-1675881736074-4c7632a89cbd