17. Tålamod

Hej förälder!

En lärare behöver mycket tålamod för att vänta in alla, förklara saker flera gånger, ta itu med konflikter, lirka fram en större förståelse och allt som tillhör att ha 20-30 barn i samma grupp.

Alla vet att föräldraskap kräver en stor portion tålamod i situationer som skulle ta en hel bok att beskriva! 

Vi människor har olika stressnivåer och olika tålamodstolerans. Samtidigt vet vi att om vi stressar upp oss själva och stressar upp barnen blir det ofta bara svårare att hantera. Hur bråttom vi än har, hur ivriga vi än är, hur tydliga och självklara vi än tycker vi har varit som vuxna, är det bara så att barn fungerar bäst när tempot är lagom. 

– När det finns en bestämd tid och plats och allt material finns till hands är det lättare att komma igång med hemuppgifter på ett mindre stressfullt sätt.

– När man förvarnar, ”Om tio minuter ska vi…” är det möjligt att förebygga en del stressfyllda situationer (fast vi vet att det inte fungerar varje gång, såklart).

– När vi lugnar ner tempot i talet, dämpar sättet vi talar på, håller ett lägre tonläge när vi talar, så blir den vi kommunicerar med mer mottaglig för informationen. Barn läser av hur vi andas och det kan löna sig att ta ett djupare andetag innan vi kommer med vårt budskap.

– När vi som vuxna bättre kan läsa av barnens stressnivåer kan vi presentera våra budskap, information och förslag, då vi ser att barnet är mer mottagligt för det. 

Att tänka på

Vilka är typiska stressituationer hemma som har med skolan att göra (eller annat) och hur kan du visa mer tålamod, skapa större avspändhet och mottaglighet?

Med vänlig hälsning

© John Steinberg