19. Tillitens betydelse

Hej!

Några av de svåraste barnen att handskas med i skolan och på fritidshemmen är barnen som har tappat all sin tilltro och tillit till vuxna. Jämt har de blivit besvikna. Vuxna kommer och går i deras liv. Omständigheterna förändras ständigt och kräver en anpassning som ett barn inte alltid är mäktigt att klara av. De ser dig inte som en stödjande person utan en i mängden som säger vad de ska göra och som sedan kanske försvinner ur deras liv.

Nu diskuterar jag ett fåtal barn, naturligtvis, men ett barn som ständigt blir besviket på de vuxna har man av naturliga skäl svårare att samarbeta med. 

Därför är det viktigt att du verkligen ger barnet skäl att lita på dig. Du står stadigt hur hårt det än blåser och du håller dina löften. Visst kan även du bli borta på grund av semester, sjukdom eller annat, men du märker att när du är borta tar det tid att åter knyta an och bygga upp ett förtroende igen.

Du behöver inte överdriva med din uppmärksamhet och överösa dessa barn med kärlek och uppmärksamhet. Du behöver inte alltid vara i fysisk närhet till dem. Du behöver bara visa att du finns och går att lita på, att du är stabil och håller dina löften. Du behöver bara visa att oavsett vad de gör som ibland stör andra, så stör det inte ditt förtroende för barnets möjligheter. Barnet ska veta att det finns hopp och en bättre morgondag. 

Du är barnens skyddsängel, ibland i närheten och ibland på avstånd.

Det är bra att barnet har många skyddsänglar på fritidshemmet, men det behövs bara en för att bidra till att barnet blir mer avspänt och i förlängningen mer konstruktivt. De testar dig, var så säker, och du ska visa att du håller. 

Åtgärd

Man kanske inte orkar vara skyddsängel åt alla, men några barn behöver dig mer än andra. Vem behöver mer av dig idag, i morgon, denna vecka, denna månad, detta år? Se till att dessa barn känner din välvilja och stabilitet.

Med vänlig hälsning

© John Steinberg