26. Ta scenen i besittning

Hej!

Om du betraktar dig som ”artist” och ”ledare”, vilket du ska göra, behöver du förstå betydelsen av att ”ta scenen i besittning.”

Nästa gång du är på konsert eller ser en artist på TV, notera särskilt hur de intar scenen. Notera att de ofta har ett unikt sätt – ofta med mycket energi – för att fånga uppmärksamheten och intresset innan de ens har sagt ett ljud. Nej, du behöver inte klä ut dig, ha en ovanlig gångstil, göra dig löjlig eller gå på scenen som den värsta uppumpade boxare som ska in på en match, men du bör tänka på att raska steg, god hållning, att blicka ut mot gruppen och att ta position i mitten av din ”scen” ändå bidrar till känslan av att du vet vad du gör. Det bidrar till att du betraktas som en självklar ledare för gruppen.

Position i gruppen är viktigt. Var nära gruppen och när du tar steg, ta steg oftast framåt inte bakåt. Tänk på en kompass och rör dig norrut, österut och västerut, men mer sällan söderut, utan att du har möbler framför dig. 

Alla artister repeterar noggrant, så även du. Förbered dina första meningar. Öva inför en kompis om du känner dig osäker eller ännu bättre, skaffa någon som har erfarenhet som pedagog och kan handleda dig. Du har gjort det förr? Känns okej ändå? Bra så, men de bästa artisterna repeterar ändå inför varje ny ”föreställning”. Du ska fånga uppmärksamheten hos 25 åtta-, fjorton- eller sjuttonåringar – är inte detta värt att ganska noga förbereda sig för?

Ditt mål är inte att vara elevernas bästa kompis, att själv vara klassens clown, att vara ”coola” tjejen eller killen, utan ditt mål är att skapa förtroende, trygghet, igenkänning, rutin och stabilitet.

Du spelar ändå lite teater som pedagog. Spela rollen av en trygg vuxen som har en plan.

Åtgärd

Tänk på en artist – musiker, komiker, talare – som du beundrar. Analysera deras kroppsspråk på scenen och framförallt hur de intar scenen i början.

Stå framför spegeln, en kompis eller en handledare och öva dina första två minuter inför en grupp. Prova olika sätt att gå ”in i rummet”, ta position på scenen och säga de första meningarna. 

Med vänlig hälsning

© John Steinberg