6. Våga vara formell

Hej!

Skolan har också blivit mer informell än förr i tiden. Vi använder förnamn. Vi duar. Vi är mer måna om relationer. Lärarkåren är mycket mer informellt klädd och i många skolor har många av de gamla rutinerna och ritualerna försvunnit. Jag tänker på detta med uppställning utanför klassrummet innan man släpps in och att stå bakom bänken och säga God morgon.

Det är ju ”trevligt”, men om en skola blir för informell blir det mer osäkert kring regler, rutiner, ritualer, normer och konsekvenser. Våga vara lite formell av dig som vikarie eller ny pedagog. Vad innebär det?

– Klä upp dig. Snälla, inga trasiga t-shirts, trasiga jeans och kepsar. Se ut som en person som kommer till ett fint uppdrag och det blir lättare att vinna respekt.

– Kom till skolan i så god tid du kan – svårt om du bli inkallad i sista minuten, men när du kan, ta en tidigare buss, tåg, biltur eller cykeltur.

– Att skaffa så mycket information du kan i förväg har jag redan tjatat om. Jag kommer att fortsätta tjata om detta!

– Förbered dig både mentalt och praktiskt! Ha en plan A, en plan B och en plan C.

– Gå en runda och se till att material är i ordning, att möbleringen passar för ditt syfte och plocka upp både inne och utanför klassrummet vid behov. Allt som bidrar till känslan av ordning och omsorg underlättar för dig. 

– Hälsa ordentligt. Ta för dig. Hälsa på kollegorna och hälsa ordentligt på dina elever. Ta i hand. Titta i ögonen, säg tydligt vad du heter och lyssna på deras namn. Upprepa namnet högt så att de vet att du har hört och uppmärksammat vad de heter.

– Skaffa rutiner för att låta eleverna komma in i rummet. I en mogen och ordningsam grupp spelar det inte så stor roll hur du ”släpper in” alla, men i en orolig grupp krävs fungerande rutiner och ritualer.

Åtgärd

Ge exempel på det informella och det formella i skolans normala rutiner. Varför behöver skolan behålla mycket av sin formalitet och hur kan skolan bli ”formell” fast på ett modernt sätt?

Varför ska man inte sträva efter att likna sina elever i klädstil och språk och inte heller vara deras kompis – men ändå ha just en god relation? Hur gör man då?

Med vänlig hälsning

© John Steinberg