7. Ögonen

Hej!

Vi förstår alla hur viktiga ögonen är för vårt sätt att kommunicera och om folk uppfattar oss som en intresserad, god lyssnare eller en person som man gärna vill ha kontakt med eller inte.

Det är naturligtvis inte lätt att kontrollera sina ögonrörelser och blicken, men medvetenheten om betydelsen av detta kan hjälpa.

Ögonen kan kommunicera:

– en glädje

– en ilska

– en besvikelse

– ett välkomnande

– ett uteslutande

– ett intresse

– en förhoppning

Ögonen tillsammans med hur man lutar huvudet förstärker känslan av öppenhet, välkomnande och nyfikenhet. 

Låt mig använda ”bjuda på mat”- metaforen igen. När du ska bjuda på mat händer det oftast att du tittar på maten, din öppna hand pekar mot maten och du lutar huvudet åt sidan. Allt detta tillsammans gör att den du bjuder känner sig välkommen till maten och får en känsla av att du har engagerat dig, valt dina gäster väl, är stolt över maten och hoppas det smakar bra.

Det låter som ett utmärkt ”recept” för att göra dig och ditt innehåll attraktivt, eller hur?

Åtgärd

Var särskilt noggrann med hur du använder ögonen i kontakt med en elev som du är osäker i din relation till eller har problem att nå fram till. Kan denna extra medvetenhet bidra till att du använder ögonen på ett lite mer inbjudande och välkomnande sätt? Kan det möjligtvis vara ett litet bidrag till att förbättra kommunikationen och öppenheten er emellan? Testa.

Med vänlig hälsning

© John Steinberg