9. Ordning och reda

Hej förälder!

Underlättar ordning och reda kreativitet? Underlättar ordning och reda inlärning? Det är två intressanta frågor.

Varje jazzpianist kan sina grunder. De allra flesta moderna konstnärer hur kreativa och annorlunda de än må vara kan sina grunder. Varför? Det är lättare att vara kreativ och påhittig med en trygghet i baskunskaper och traditionella kunskaper.

För att lära sig grunderna behövs inte bara koncentration och mycket träning, utan någon form av ordning och reda. Till exempel är det lättare att träna om man har bestämda tider för det och ordning på sitt ”schema.” 

Tänk på hur det kan gå till om din son eller dotter ska ta itu med en skoluppgift hemma och de….

– inte hittar instruktionerna och inte vet exakt vad som förväntas av dem

– inte hittar texterna de ska utgå ifrån

– inte hittar pennor, papper, sudd eller hittar rätt i appen på surfplattan (som förresten inte har någon batteritid kvar)

– inte vet hur det de gör ska redovisas eller visas upp

Det betyder inte att din sons eller dotters rum eller del av ett rum hela tiden måste vara helt rent och hundraprocent i ordning på ett prydligt sätt, men det hjälper dem till att komma till ro för att läsa och studera om man har någon form av ordning på sina grejer – och sina uppgifter. 

Att tänka på

Vilka fysiska förutsättningar (rum, material, m.m.) är det viktigt att ha ordning på hemma hos dig och i barnets rum? Hur kan ni skapa flera fungerande rutiner för repetition, läxor och andra uppgifter?

Med vänlig hälsning

© John Steinberg